Arbeidsgruppe: Matsystemet
Mål: Et matysstem som tjener og bygger opp vitaliteten til naturen og til menneskene. Beredskap- sjølvforsyning.
Hva trenger vi?
Matsystemet er det systemet der mennesker i størst grad påvirker naturen, og det natursystemet som i størst grad innvirker på oss.
Det er stort behov for å rigge dette systemet til å regenerere og bygge opp- natursystemene i produksjonen, og -mennesket som skal hente næring og vekst fra maten.
Vi trenger trygg, sunn og nok mat til menneskene.
Kommunikasjon, folkehelse og tilknytning til matsystemet
Mål 1. Et lokalt måltid hver dag i barnehager, skoler og i eldreomsorgen. (Sykehus og forsvaret kan være neste steg?).
Tiltak 1.1: Skolehage. La elevene se og delta i dyrking. (Og kanskje noen skoler er egnet til å ha høns?)
Tiltak 1.2: Skolekjøkken. Råvare til mat. La elevene delta i dyrkningen og tilberedning av lokale råvarer til god mat.
Tiltak 1.3: Arbeidsdeltagelse. La barn og unge besøke lokale bønder og delta i dyrking, høsting, fôring, melking og slakting.
Tiltak 1.4: Styrke landbruksutdanning. Agronomer fra videregående og landbrukskandidater fra høyskoler går inn i rådgivning, forskning og forvaltning i alle ledd og sikrer at fagkunnskapen når frem til bønder, så vel som til politikere i posisjon.
Tiltak 1.5 Styrke lærernes og helsepersonells ernæringskunnskap basert på reell moderne forskning og motarbeide matindustriens lobbyvirksomhet inn mot disse målgruppene.
Tiltak 1.6 Etablere en ny standard for måling og merking av matkvalitet basert på bla. prosseseringsmetoder, tilsetningsstoffer, sukker og omega-3 og 6 innhold.
Tiltak 1.7 Krav om transparens til handelstanden om råvarekostnad.
Målet og tiltakene må spilles inn til alle berørte beslutningstakere og muliggjørere, eksempelvis: LMD, Barne- og familiedepartementet, Kunnskapsdepartementet, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Bondeorganisasjonene, andre?
Virkemidler blir media/kronikker, politiske flak, og bruke gruppas koblinger til politiske partier og bondeorganisasjoner.
Arbeidet kan starte umiddelbart.
Bruke norske arealer til å produsere mer mat av høy kvalitet.
Mål 2. Flere matprodusenter i hele landet.
Tiltak 2.1: Økt grunnfinansiering og tak på tilskudd.
Strukturendringen mot større og færre bruk er på sikt ødeleggende for alt vi trenger norsk jordbruk til. Det må bli enkelt og økonomisk forsvarlig å starte og drive en gård. Det må bli enklere administrativt å ha flere mindre produksjoner på en gård.
Tiltak 2.2: Økt stimulering til utmarksbeite, mobile slakterier og lokal foredling og salg.
Tiltak 2.3: Samvirkeordningen styrkes i mottaksleddet og utvides til å gjelde alle produksjonsformer. Det åpnes for økt konkurranse for videreforedling og salgskanaler. På den måten får alle bønder avsetning for sin avling/avdrått mens det blir mer konkurranse om å nå frem til forbrukerne med de ulike produktene.
Tiltak 2.4: Styrke markedsreguleringen slik at vi unngår overproduksjon av noen produktgrupper. Dette må sees i sammenheng med utforming og regulering av støtteordningene.
Mål 3. Økt matberedskap og forsyningssikkerhet.
Tiltak 3.1: Mangfold blant produsentene. Vi trenger et mangfold av produsenter som produserer mat basert på de naturgitte forutsetningene på sin gård. Dette handler fundamentalt sett om risikospredning, men styrker også kunnskapsutviklingen, utvikling av lokale løsninger og bøndene blir en enda større kilde til inspirasjon for hverandre.
Tiltak 3.2: Økt innenlands produksjon av innsatsfaktorer til jordbruket.
Tiltak 3.3: Økt nasjonal matproduksjon samlet sett.